Ninja Gaiden 4
Napisany 27 stycznia 2025 - 00:25
Napisany 27 stycznia 2025 - 07:37
@oranje, zły dzień miałeś? Po prostu napisałem swoje zdanie, ale jestem gotowy przyjąć, że ktoś przeorał B3 wzdłuż i wszerz i jest to jego ulubiona część.
Napisany 27 stycznia 2025 - 10:27
A odpowiadając xellowi: Sigma 2 jest łatwiejsza niż OG2, ale Sigma 1 jest trudniejsza niż Black.
Nie chodzi o "jestem hardkorem", tylko o liczne zmiany na gorsze w Sigmach... Zwłaszcza Sigma 2 która zredukowała ilość przeciwników i odrąbywanie kończyn, przez co zupełnie zmieniła spektakularność walk. NG:B i NG2 są w 4k, nie wiem po co się pieprzyć z sigmami.
Napisany 27 stycznia 2025 - 11:16
Są w 4K... na jednej platformie. Blacka nawet kupilem podczas krótkiego momentu, kiedy posiadalem Xboxa Series X. Na każdej innej platformie, na której zagrasz w Gaideny, a jest ich trochę, bo PC, PS4/5, Switch i handheldy PC, nie ma. Co więcej, Black nie dziala w emulacji, nie da się przejść gry, ale... wg. lwiej części fanów NG na r/ninjagaiden nie ma żadnego racjonalnego powodu, by try-hardować, żeby w ogóle grać w Blacka zamiast Sigmy. Sigma jest trudniejsza i ma więcej przeciwników. Zmienia detale, które są istotne glównie dla znających OG. Poza tym jest sztosem, jest to zarówno moje zdanie, jak konsensus. Jak masz Xboxa, odpalaj Blacka, a jeśli nie, to po prostu graj w Sigmę, you can't go wrong. A na PC ściągasz moda "Sigma Black", która jeszcze bardziej przybliża Sigmę do Blacka. Glowną różnicą będzie brak "zagadek".
Inaczej ma się sprawa z Sigmą 2. Różnice w balansie i gore są spore. Z tego, co widzialem fani się spierają. Niektórzy twierdzą, że tylko OG, bo trudność i absurdalny przepych są mocnymi stronami. Inni - mają bekę z tych pierwszych i mówią, że Sigma 2 jest po prostu lepiej zbalansowana. Co do gore, wszyscy są zgodni, że Sigma 2 ssie. Ale, ale ale! Jest NG2 Black, które przywraca gore i część zmian w balansie i jest mod Sigma 2 Black, który przywraca i gore, i balans.
Masz Xboxa, odpalaj OG2 albo świeżutkie 2 Black. Masz PC, odpalaj Sigma 2 Black albo świeżutkie 2 Black. Masz PS4/5, odpalaj 2 Black. Masz Switcha, masz pecha XD
Napisany 27 stycznia 2025 - 15:30
o, gdzieś mnie ominął ten news. Mam nadzieję, że pyknie platynowym ta gierka, bo po odejściu Kamiyi tyko doom & gloom od nich było słychać. Gdzie szczerze mówiąc bardziej się jaram powrotem Ninja Gaiden w 2D od Dotemu.
Napisany 03 lipca 2025 - 11:50
Napisany 19 sierpnia 2025 - 22:30
Napisany 18 września 2025 - 15:05
Napisany 18 września 2025 - 15:55
Meh. Nic nie ma podejścia do oryginalnego NG2 i masowej, chirurgicznej rzezi jaka miała tam miejsce...
Napisany 18 września 2025 - 15:57
Napisany 27 września 2025 - 17:38
Poziomy trudności.
Napisany 21 października 2025 - 18:08
Najwyżej oceniana część od czasu jedynki.
82%
Napisany 22 października 2025 - 11:22
Bardzo podoba mi się dowolność. Parry czy uniki można robić na kilka sposobów. Są wszystkie sztandarowe ruchy z Gaidena, ale też wiele nowych.
Na minus pierdolenie głównych bohaterów (polecam włączyć japoński dub, bo angielski ciężko znieść), na ten moment cyberpunkowe Tokyo.
Gram na hardzie i troszku ginę, uczę się. Polecam od razu dać tryb B w controlsach.
Graficznie jest bez szału, po prostu ok, choć czytelnie. NG2B jest ładniejszy. Za to tutaj płynność to miazga. Na najwyższych ustawieniach 4K/120fps na lajcie wchodzi.
Akurat niedawno splatynowalem sobie Ninja Gaiden Sigma, przeszedłem też Blacka, zrobiłem Master Ninja w 2B, więc porównanie mam na świeżo. To jest Ninja Gaiden z krwi i kości, który wpadł w platynowe sito. Jest cudownie!
Napisany 22 października 2025 - 15:04
Przypominam, że pisałem, że jak Platynowi mają dobrze zapłacone, to bez problemu zrobią bardzo dobrą grę.
Następnym razem zamiast powątpiewać, to polecam słuchać fachowca, czyli mnie.
http://nikogoforum.p...4/#entry2081775
Napisany 22 października 2025 - 20:17
Napisany 05 listopada 2025 - 12:26
mi po 3 rozdziałach się średnio podoba, szczególnie po odświeżeniu dwójki.
Nie czuję level designu z tymi ratchetowymi grindami, wkurza mnie klejenie się do przeciwników (przeszkadza mi to mocno w crowd control) i na normal mam wrażenie, że 90% gry to zarządzanie Bloodbind - naładuj pasek i rób łubudubu, co jest fajne na wstępie, ale dość szybko zaczyna nużyć. To już wolałem Kaiju z Bayo 3 zamiast tego.