Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wii - Pomoc

• Zaloguj się by odpowiedzieć
341 odpowiedzi na ten temat

#121 Tawotnica Napisany 14 lipca 2011 - 13:23

Tawotnica

Samus Aran

• Moderatorzy
  • 15 970 Postów:
Tak, kolorek jest oznaczeniem na jaki region w Europie gra jest przeznaczona. Na pudełkach PAL od GaCka, DS'a i 3DS'a też są takie kolorowe rogi. Próbowałem to kiedyś rozgryźć i doszedłem tylko do tego że żółte = Skandynawia, fioletowe = kraje niemieckojęzyczne (albo zielone, nie pamiętam). Znaczenia to nie ma, to chyba tylko dla retailerów ważne, bo np. szwedzkie gry nie mają zdrapek klubu nintendo.

edyt: http://reviews.ebay....000000004579616

jeśli wierzyć sieci internet to jest tak:
Zielony = UK
Różowy = Hiszpania
Czerwony = Francja
Jasnoniebieski = Włochy
Ciemnoniebieski = Niemcy
Brązowy = Australia
i w sumie jest aż 49 kolorków. Ciekawe czy to znaczy, że jest też 49 różnych licencji na takie pierdoły jak eShop i Nintendo Video w tych wszystkich regionach

• 0

#122 Shinigami Napisany 14 lipca 2011 - 13:37

Shinigami

Bezbłędny rycerz

• Forumowicze
  • 38 836 Postów:
Tak coś czułem, ale nie przypuszczałem, że jest większe rozgraniczenie niż Europa, USA, Japonia i jakieś kokodżambo. Dzięki.
  • 0

#123 Gość_Taikun_* Napisany 14 lipca 2011 - 16:39

Gość_Taikun_*
  • Goście
Olo u mnie te kolorki się tak ułożyły że myślałem że to ograniczenia wiekowe :clown:
  • 0

#124 Tawotnica Napisany 19 lipca 2011 - 16:50

Tawotnica

Samus Aran

• Moderatorzy
  • 15 970 Postów:
tak sobie zliczyłem gry i mam najwięcej zielonych a za tym ciemnoniebieskich. Z kolorów z których nie mam pojęcia skąd to może być mam: bordowy (DKCR), jasnozielony (Red Steel 2), żółty (Dead Space) i turkusowy (Mario & Luigi: Partners In Time)

edit:
:shock: i własnie zauważyłem, że już gry na SNES'a to miały
  • 0

#125 fingus Napisany 19 lipca 2011 - 22:45

fingus

proud gaymer

• Moderatorzy
  • 35 928 Postów:
Z tego co pamiętam, chodzi o region czy wersję językową (brytyjska, australijska, multijęzyczna, etc).
  • 0

#126 Otacon Napisany 01 sierpnia 2011 - 11:28

Otacon

krakowski cymesik

• Forumowicze
  • 16 101 Postów:
Czarne Wii funkiel nówka z tą podpinką do wiilota za 399 pln to uczciwa cena?
  • 0

#127 Pious Napisany 01 sierpnia 2011 - 21:06

Pious

Demigod

• Forumowicze
  • 6 410 Postów:
Jasne. Pełen zestaw? Jak są Wii sportsy, albo inny bundle to warto.
  • 0

#128 BeSOS Napisany 01 sierpnia 2011 - 22:11

BeSOS

RYJ

• Forumowicze
  • 24 781 Postów:
It's a steal, za taka smieszna kaske bral bym od razu, warto dla tych kilku wspanialych gierek :^^: nawet jakby miala to byc sama konsola, bez wiisportsow (ktore i tak w pojedyńke sa niegrywalne)
  • 0

#129 Otacon Napisany 01 sierpnia 2011 - 22:34

Otacon

krakowski cymesik

• Forumowicze
  • 16 101 Postów:
jest tam jakaś płytka z popierdółkami sportowymi- chyba wszędzie to ładowali :unsure: wygląda na nówkę, pudełko cacy no i najważniejsze ulepszony wiilot ;)
  • 0

#130 BeSOS Napisany 01 sierpnia 2011 - 22:44

BeSOS

RYJ

• Forumowicze
  • 24 781 Postów:
o czarnego wii N dorzucalo Wii sports 2 wiec tez lepiej niz gdyby miala to byc jedynka :)
  • 0

#131 Pious Napisany 02 sierpnia 2011 - 06:40

Pious

Demigod

• Forumowicze
  • 6 410 Postów:
Ja bym brał, jeszcze jak jest nowy remote tym bardziej. To żadna kasa za nową konsolę.
  • 0

#132 kafei Napisany 09 września 2011 - 19:08

kafei

Rikimaru

• Forumowicze
  • 403 Postów:
Mam problem albo z Wii albo z SMG. Kursor (ta gwiazdka) znika gdy najeżdżam nim na brzeg ekranu lub (nie zawsze ale często) na lewy dolny róg. Czuć lekkie wibracje i kursor znika, tak jak wtedy, kiedy coś znajduje się między wiilotem a czujnikiem. W menu Wii nie ma żadnych problemów, mogę spokojnie wyjechać kursorem poza ekran i nic się nie dzieje.
  • 0

#133 Pious Napisany 09 września 2011 - 19:35

Pious

Demigod

• Forumowicze
  • 6 410 Postów:
Miałem ostatnioi podobny problem - kursor przeskakiwał, gdy celowałem z łuku w TP. Proponuję wejść w ustawienia sensor bara i ustawić od nowa czułość tak, żeby na ekranie migały tylko 2 lampki pod każdym kontem. U mnie pojawiały się jakieś 2 inne i powodowały błędy, może tu jest podobnie.
  • 0

#134 Kaxi Napisany 09 września 2011 - 20:01

Kaxi

N+ Crew

• Forumowicze
  • 15 004 Postów:
Sprawdz tez czy w poblizu tv/sensor bara nie ma zadnych swiecacych punktow. Ja kiedys myslalem ze mi sie wiilot popsul, a to obok tv stala choinka ze swiatelkami. Obecnie zakrywam diody od modemu.
  • 0

#135 kafei Napisany 09 września 2011 - 21:42

kafei

Rikimaru

• Forumowicze
  • 403 Postów:

Proponuję wejść w ustawienia sensor bara i ustawić od nowa czułość tak, żeby na ekranie migały tylko 2 lampki pod każdym kontem.

Już to robiłem, nie pomogło. Przestawienie sensor bara z góry na dół też nie.

Sprawdz tez czy w poblizu tv/sensor bara nie ma zadnych swiecacych punktow. Ja kiedys myslalem ze mi sie wiilot popsul, a to obok tv stala choinka ze swiatelkami. Obecnie zakrywam diody od modemu.

Nie, w pokoju nie ma żadnych innych świateł (z wyjątkiem peceta, który jest wyłączony kiedy gram na konsoli). Poza tym, gdyby to był czujnik lub wiilot to miałbym ten sam problem w menu konsoli, a tam wszystko działa dobrze. Wygląda to mniej więcej tak (po przekroczeniu czerwonej granicy pointer znika):

Dodany obrazek
  • 0

#136 torq314 Napisany 09 września 2011 - 21:55

torq314

Buddhabrot

• Forumowicze
  • 25 519 Postów:

Wygląda to mniej więcej tak (po przekroczeniu czerwonej granicy pointer znika):

przetrzeć szmatką dokładnie oba końce sensorbara i wiilota.
  • 0

#137 kafei Napisany 09 września 2011 - 22:10

kafei

Rikimaru

• Forumowicze
  • 403 Postów:

przetrzeć szmatką dokładnie oba końce sensorbara i wiilota.

Nie, nie pomogło.
  • 0

#138 torq314 Napisany 10 września 2011 - 08:57

torq314

Buddhabrot

• Forumowicze
  • 25 519 Postów:
żeby ustalić czy to coś zakłóca sygnał, przesuń sensor bara o metr w prawo / lewo. jeśli obszar martwy zniknie / powiększy się, to będzie dowód na zakłócenie zewnętrzne, które koliduje z układem sensor - pilot. jeśli nie zniknie, to spróbuj jeszcze odłączyć sensor bara i ustawić dwie świeczki - wtedy ew. wykluczysz jakąś awarię sensor bara. na koniec spróbuj też z innym pilotem, żeby jego wykluczyć.

tak czy siak, zidentyfikuj odpowiedzialny podsystem.

wieczorem sprawdzę czy ja mam problem z SMG, bo z kolei może to jest jakiś dziwny problem tej gry.
  • 0

#139 Pious Napisany 10 września 2011 - 10:20

Pious

Demigod

• Forumowicze
  • 6 410 Postów:
Ja chyba też sprawdzę, czy mi tak zanika w SMG, ale wydaje mi się, że można było kursorem śmigać po calutkim ekranie. Ja bym raczej obstawiał coś co zakłóca działanie sensor bara. Mój problem, który opisałem sprawił, że myślałem, że zepsułem pilota, bo tak się złożyło, że jakimś cudem był obklejony w środku pod d padem i nie szło grać to go rozkręciłem. Po tym pojawił się mój problem, ale o dziwo drugi pilot miał tak samo, więc najlepiej sprawdzić(o ile możliwe) 2 piloty i tak jak torq napisał kombinować z ustawieniem czujnika. Może też siedzisz za blisko/daleko od sensor bara, a to też powoduje, że kursor nie działa jak trzeba.

EDIT. Sprawdziłem i u mnie kursor działa na całym ekranie, aż do krawędzi obudowy. Jednak jak stoję troszkę dalej to zdarza się podobnie, że kursor znika. Pewnie przyczyna to odległość i/lub jakieś przeszkody.
  • 0

#140 kafei Napisany 10 września 2011 - 14:45

kafei

Rikimaru

• Forumowicze
  • 403 Postów:

żeby ustalić czy to coś zakłóca sygnał, przesuń sensor bara o metr w prawo / lewo. jeśli obszar martwy zniknie / powiększy się, to będzie dowód na zakłócenie zewnętrzne, które koliduje z układem sensor - pilot. jeśli nie zniknie, to spróbuj jeszcze odłączyć sensor bara i ustawić dwie świeczki - wtedy ew. wykluczysz jakąś awarię sensor bara. na koniec spróbuj też z innym pilotem, żeby jego wykluczyć.

tak czy siak, zidentyfikuj odpowiedzialny podsystem.

wieczorem sprawdzę czy ja mam problem z SMG, bo z kolei może to jest jakiś dziwny problem tej gry.

Nie, po przesunięciu sensor bara jest to samo. Przy świeczkach również, czyli to nie sensor bar. Niestety nie mam drugiego pilota, ale, tak jak pisałem, w menu (konsoli, nie gry) nie ma żadnych problemów.

Znalazłem w sieci kilka osób z podobnym problemem ale nikt nie znalazł rozwiązania.

Może też siedzisz za blisko/daleko od sensor bara, a to też powoduje, że kursor nie działa jak trzeba.

Siedzę ok półtora metra od sensor bara, czyli dosyć blisko, ale to i tak więcej niż minimalna odległość podana w instrukcji.

EDIT. Sprawdziłem i u mnie kursor działa na całym ekranie, aż do krawędzi obudowy. Jednak jak stoję troszkę dalej to zdarza się podobnie, że kursor znika. Pewnie przyczyna to odległość i/lub jakieś przeszkody.

Czy kursor tylko zatrzymuje się na krawędzi ekranu czy gaśnie?
  • 0

#141 Pious Napisany 10 września 2011 - 17:13

Pious

Demigod

• Forumowicze
  • 6 410 Postów:
U mnie nie gaśnie. Kurczę, naprawdę dziwny ten problem. W innych grach z pointerem jak jest (o ile masz jakieś)?
  • 0

#142 kafei Napisany 10 września 2011 - 18:18

kafei

Rikimaru

• Forumowicze
  • 403 Postów:
Sprawdziłem Mario Kart. Pointer w menu działa normalnie i nie znika. Odległość od telewizora też nie ma znaczenia.
  • 0

#143 Pious Napisany 10 września 2011 - 19:14

Pious

Demigod

• Forumowicze
  • 6 410 Postów:
Czyli może w SMG coś jest tak zrobione, że masz problem. Z kolei ja go nie mam, więc nie mas to najmniejszego sensu.
  • 0

#144 kafei Napisany 10 września 2011 - 21:52

kafei

Rikimaru

• Forumowicze
  • 403 Postów:
Ech...chyba będę musiał nauczyć się z tym żyć. Tak czy inaczej dzięki za wszystkie rady.

EDIT: Sprawdziłem MP3. Ten sam problem tylko teraz kursor znika nawet na środku ekranu kiedy robię gwałtowne ruchy wiilotem. Nic już nie rozumiem.
  • 0

#145 Tawotnica Napisany 12 września 2011 - 08:32

Tawotnica

Samus Aran

• Moderatorzy
  • 15 970 Postów:
Może masz ustawioną za dużą czułość sensor bara, ewentualnie źle jest wycentrowany? Wejdź w menu do ustawień i zmniejsz czułość tak na 2-3 stopień i jeszcze raz sprawdź czy sensor bar jest na środku telewizora.

Wejdź tutaj: http://www.nintendo....gsSensorBar.jsp
i wg. zaleceń sprawdzaj po kolei czy poprawnie działa sensor bar, zresetuj wiilota, itd. aż dojdziesz do tego jakie jest źródło błędu. Ponoć mamy w Polsce oficjalny serwis techniczny Nintendo, więc w ostateczności możesz zadzwonić do nich.
  • 0

#146 Pious Napisany 12 września 2011 - 09:36

Pious

Demigod

• Forumowicze
  • 6 410 Postów:

Ech...chyba będę musiał nauczyć się z tym żyć. Tak czy inaczej dzięki za wszystkie rady.

EDIT: Sprawdziłem MP3. Ten sam problem tylko teraz kursor znika nawet na środku ekranu kiedy robię gwałtowne ruchy wiilotem. Nic już nie rozumiem.

No to masz na 100% źle ustawionego sensor bara. U mnie wyglądało to dokładnie tak w TP. Jak gwałtownie ruszałem pilotem przeskakiwał, gubił ekran, nic nie mogłem z tym zrobić. W menu działał dobrze. Wszedłem w menu ustawień i w sensor barze bawiłem się czułością. Dopiero po chwili zauważyłem, że na ekranie nie są tylko 2 mrugające lampki, ale pod pewnym kątem jest ich 4 przez co pilot przeskakiwał na te drugie światełka i się gubił. Radzę dobrze pobawić się tą opcją tak, żeby pod każdym kątem (poruszaj pilotem jakbyś grał w MP3) nie było więcej niż 2 migające lampki. To zawsze jest ustawienie 2-3, bo na wyższych lampek jest pełno i nie zrobisz nic. Na 100% to ten problem, bo nie sądzę, że coś się zepsuło. Może inne lampki są gdzieś blisko i wiimote je widzi, np. jakieś diody z innych urządzeń. Jak nie to masz jakiś błąd jak u mnie. Ja się tak męczyłem kilka dni i z ciekawości wszedłem w ustawienia. Teraz wszystko śmiga jak należy.
  • 0

#147 kafei Napisany 12 września 2011 - 14:20

kafei

Rikimaru

• Forumowicze
  • 403 Postów:

Radzę dobrze pobawić się tą opcją tak, żeby pod każdym kątem (poruszaj pilotem jakbyś grał w MP3) nie było więcej niż 2 migające lampki. To zawsze jest ustawienie 2-3, bo na wyższych lampek jest pełno i nie zrobisz nic.

Ale ja już to robiłem, kilka razy. Próbowałem wszystkich ustawień, prawie zawsze były tylko 2 kropki. Dopiero chyba na 5 było ich więcej. W tej chwili mam ustawione na 2, są tylko 2 kropki ale problem nie zniknął. Jakby tego było mało pojawił się kolejny. Kiedy gram w MP3 konsola okropnie piszczy, tak jak na tym filmiku:

• 0

#148 Pious Napisany 12 września 2011 - 15:22

Pious

Demigod

• Forumowicze
  • 6 410 Postów:
Dziwne, ale te popiskiwania to wczytywanie płyty. W MP3 jest to dość częste. No chyba, że chodzi ci o ten ciągły pisk. Nic już z tego nie rozumiem. Skontaktuj się z serwisem, odpisują od razu praktycznie i załatwiają wszystko szybko.
  • 0

#149 kafei Napisany 12 września 2011 - 17:16

kafei

Rikimaru

• Forumowicze
  • 403 Postów:

Dziwne, ale te popiskiwania to wczytywanie płyty. W MP3 jest to dość częste.

Tak się domyślałem, bo identyczne piski słychać w SMG ale tylko kiedy ładuje się kolejny poziom. W MP3 z kolei przez jakieś pierwsze 2 godziny gry słyszałem je prawie bez przerwy.

Skontaktuj się z serwisem, odpisują od razu praktycznie i załatwiają wszystko szybko.

http://nintendo.unia.com.pl , tak? Można w ogóle z nimi pogadać czy od razu trzeba wysyłać konsolę?
  • 0

#150 Pious Napisany 12 września 2011 - 20:02

Pious

Demigod

• Forumowicze
  • 6 410 Postów:
Spokojnie pisz, mi odpisywali po kilku minutach jak miałem jakąś sprawę. Opisz problem i oni cos stwierdza.
  • 0