Sadness!
Napisany 07 maja 2009 - 13:42
Napisany 13 maja 2009 - 08:58
ful interwju z Uncle Mroową.
N-E: So Nibris are licensed GameCube developers? Antolski: I'm certain we had Dolphin, I am not sure we had that add-on for the Wii though. I was told that we were going to be licensed by Nintendo, and we were supposed to get those kits, but they didn't tell me how the whole thing ended and when.
Napisany 13 maja 2009 - 09:33
N-E: Were there any signs that Nibris was anywhere close to entering actual development of Sadness?
Antolski: A couple of times, first when we made a deal with Frontline, and then a couple times later - but we had a lot of problems with deadlines. In my opinion: it was because there was no main designer, just three leading creative members of the team but no actual leader. There is a Polish proverb, "When there are six cooks, there is nothing to eat," and I think it sums everything up.
N-E: Did Nibris actually have official Wii development kits? Are they a licensed developer?
Antolski: Well, we certainly had Dolphin development kits, for the GameCube, and as far I know, a Wii development kit is just some kind of add-on for the Dolphin.
N-E: So Nibris are licensed GameCube developers?
Antolski: I'm certain we had Dolphin, I am not sure we had that add-on for the Wii though. I was told that we were going to be licensed by Nintendo, and we were supposed to get those kits, but they didn't tell me how the whole thing ended and when.
N-E: When did you start working at NIBRiS, and how long did you work there?
Antolski: I started at the very beginning, in 2006, and it lasted just over a year ... I had absolutely no experience: In fact, I wasn't even an adult yet.
Beczka polewki.
Napisany 13 maja 2009 - 11:36
Napisany 13 maja 2009 - 14:10
N-E: Pojawiły się jakies znaki na niebie i ziemi, ze nibris był blisko rozpoczecia deweloperki sanessssssa?
Antolski: pare razy, pierwszy gdy zrobilismy deala z frontline, i pare razy pozniej - ale mielismy problemy z deadline'ami. mysle, ze to z powodu braku lead designera, mielismy po prostu 3 leading cretive members w teamie ale nie bylo tak naprawde lidera. jest takie polskie powiedzenie "gdzie kucharek szesc tam ryz po cygansku" to wszystko tlumaczy
N-E: Czy nibris mial oficjalne dev kity do wii? czy sa zlicencjonowanym deweloperem?
Antolski: Na bank mielismy delfiny w basenie, dla GAMECASTA!! (ryan) i jezeli sie nie myle, to dev kity wii to tylko jakies add-on do delfina
N-E: to czy Nibris jest zlicejnconowanym deweloperem do Gamecasta
Antolski: Jestem pewny ze mielismy Dolphin, nie jestem pewny czy mielismy add-on do Wii. powiedziano mi, ze bedziemy zlicejnconowani przez ninny i mielismy dostac te kity, ale nie powiedzieli mi jak to wszystko sie skonczylo.
N-E: kiedy zaczales pracowac w NIBRiS, i jak dlugo tam robiles?
Antolski: zaczalem od samego poczatku, w 2k6 i to trwalo troche ponad rok... nie mialem zadnego doswiadczenia. w sumie to nie bylem nawet pelnoletni
Napisany 13 maja 2009 - 14:20
Czyli nawet nie mieli devkitów Wii.
Napisany 13 maja 2009 - 15:03
Napisany 13 maja 2009 - 16:29
Napisany 13 maja 2009 - 16:53
Napisany 13 maja 2009 - 16:55
ufff, też się uśmiałem
Napisany 13 maja 2009 - 18:52
myślę, że praca nad Sadness przebiegała mniej więcej na takim właśnie poziomie - jak takich jak my dwóch ośmiolatków, którzy budowali na dywanie X-Winga.
Napisany 13 maja 2009 - 19:22
Napisany 13 maja 2009 - 19:48
Napisany 13 maja 2009 - 20:03
Napisany 13 maja 2009 - 20:39
Nintendo było dla nas od zawsze czymś więcej niż tylko ich gry i konsole. Kiedy zapowiedzieli kolejną, Wii, poczuliśmy, że nadchodzi czas prawdziwej rewolucji! Dlatego gdy któryś z nas w końcu rzucił pomysł - 'Zróbmy rewolucyjną grę na rewolucyjną konsolę!' - odpowiedź mogła być tylko jedna - TAK!
Niestety, nikt z nas nigdy wcześniej nie produkował gier komputerowych. Ba, nie mieliśmy doświadczenia z niczym związanym z produkowaniem gier - nie pisaliśmy scenariuszy, nie tworzyliśmy muzyki, nie zajmowaliśmy się programowaniem, nie prowadziliśmy projektów. Ale nic to, wszystkiego da się nauczyć! Resztę świata póki co i tak biliśmy jednym - olbrzymim zapałem, który ponoć góry przenosić potrafi.
Problemy zaczęły się wtedy, kiedy ten zapał usiadł przed oprogramowaniem do modelowania i spłodził pierwszy model 3D, wózek.
- W mordę jeża ... - pomyślałem [...]"
cdn
Napisany 13 maja 2009 - 21:07
Napisany 13 maja 2009 - 21:24
Napisany 13 maja 2009 - 21:51
[...] w milczeniu kontemplowaliśmy model obracający się wokół własnej osi. Przed oczami stawały nam już wizje wirtualnych światów. Chwila była magiczna.
- Wiecie, mam taki pomysł, żeby gra była o kobiecie, która w opuszczonym zamku walczy o życie swojego synka - zacząłem - Wszystko będzie w czerni i bieli. Zło czające się dookoła, tajemnicze odgłosy. Będzie można użyć dowolnego przedmiotu w zasięgu ręki jako broni ... - scenariusz powoli zaczął rysować się w mojej głowie.
- Nogi od stołu też? - zapytał znienacka któryś z kolegów.
- Nogi od stołu? - powtórzyłem nieprzytomnie wytrącony z wizji scenariusza - No, też. Wszystkiego!
- A śrubek, którymi noga była przykręcona do stołu? Śrubki możnaby wbijać nietoperzom w oczy!
- Niezłe - skwitowałem - Śrubek też.
- A tego wózka górniczego? - drążył któryś. Zaczęło mnie to irytować.
- I co? Postać podnosiłaby wózek i uderzała nim w przeciwników? - zapytałem złośliwie
- No, nie. Mogłaby odkręcić kółka i śrubki wbijać nietoperzom w oczy!
- Niezłe - skwitowałem.
[...]
cdn
Napisany 13 maja 2009 - 22:24
Napisany 13 maja 2009 - 22:32
Napisany 21 maja 2009 - 18:24
Piotr Babieno (Nibris, gra Sadness)
ma ktoś może 12 patyków? Chciałbym się dowiedzieć czegoś o (nie)robieniu gier
Napisany 21 maja 2009 - 18:56
możesz się więc spokojnie na wykład tego i tamtego tuzy przejść i zdać relacje.
poza tym PE, jak to bywa, wybrał sobie informacje dość selektywnie. proponuję zajrzeć tu i przeczytać kolejne akapity:
http://www.ega.org.p.../wykladowcy_ega
interesująco wygląda to:
http://www.ega.org.p...program_studiow
niepokojąco dużo haseł ma jednak w sobie słowo "podstawy", zwłaszcza w tematach, które powinny być mięsem tych studiów.
no i niestety, Piotr Babieno na razie nie wykłada:
http://www.ega.org.p...ntow/plan_zajec
Napisany 21 maja 2009 - 19:20
Napisany 21 maja 2009 - 19:48
chyba jednak większą kasę trzepałby robiąc przyzwoite gry. na wykładaniu w szkółce weekendowej można co najwyżej dorobić, a nie zarobić.
Napisany 21 maja 2009 - 20:15
Napisany 03 czerwca 2009 - 21:04
mialem gdzies linka ale zgubilem